sobota, 19 listopada 2011

Pikantna kanapka z jajkiem

Kolejna pyszna kanapka, którą jednak wygodniej zjadać przy pomocy noża i widelca.



- 1 posiekane jajko na twardo
- 1 łyżka majonezu lub kwaśnej śmietany
- ser cheddar w małych kostkach
- 1 posiekana cebulka dymka lub posiekany szczypiorek
- 1/2-3/4  łyżeczki koncentratu curry lub curry w proszku
- sól, pieprz
- 1 kromka pumpernikla
- masło
- 16 plasterków  zielonego ogórka
- różyczki z rzodkiewek i listki mięty do przybrania

Wymieszać w miseczce jajko, majonez, ser, szczypiorek i curry.
Doprawić solą i pieprzem.
Chleb posmarować masłem.
Plasterki ogórka ułożyć tak, aby zachodziły na siebie.
Masę nałożyć na środek i rozsmarować.
Przybrać rzodkiewkami i miętą.


Otrzymuje się 1 sztukę - możemy przeczytać w książeczce z przepisem: "Kanapki. Vademecum konesera".

(Nie)codzienne kanapki - zaproszenie

2 komentarze:

  1. Dobre to z tą jedną sztuką, szkoda że się nie rozmnaża i z jednej kromki nie wychodzą np. cztery sztuki ;)
    Dla mnie taka kanapka odpada, bo ma surowego ogórka, ale prezentuje się pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiem, wszystko tylko nie ten ogórek :)

    OdpowiedzUsuń