czwartek, 15 grudnia 2011

Sałatka śledziowa z porem i marynowanymi pieczarkami

Sałatki śledziowe na Wigilię...
znajdziemy ich niezliczone wersje, bo przecież wystarczy zmiana jednego składnika sałatki lub sosu, zmiana samego sosu i już mamy inne smaki.
Dziś kolejna, w której pojawia się obok cebuli surowy por, dodając jeszcze trochę szczypiącego elementu.
A kwasowość kiszonych ogórków (jednego z podstawowych składników śledziowych sałatek), wspomagają octowe pieczarki.

Sałatka śledziowa z porem i marynowanymi pieczarkami

- 5-6 filetów (matjasy)
- 2 ogórki kiszone
- pieczarki marynowane
- 1 duże jabłko
- por
- biała cebula
- 2 jajka na twardo
- sól, biały pieprz
- 1 łyżeczka musztardy (o kremowej konsystencji)
- majonez
- natka pietruszki (do dekoracji)

Śledzie moczyć ok. 30 minut, osuszyć.
Wszystkie składniki sałatki pokroić (w dowolny sposób).



Delikatnie wymieszać.


Połączyć majonez z musztardą i doprawić solą i pieprzem.
Polać sałatkę sosem, posypać posiekanym jajkiem.
Ewentualnie udekorować natką pietruszki.


Ta sałatka należy do gatunku tych niemodnych, kąpiących się w majonezie.
Wiem, że obecnie trendy  jest inny sposób mieszania i podawania sałatki.
Ale ja najbardziej lubię, kiedy wszystkie składniki są całkowicie umazane sosem... jak za dawnych lat.


IV Bar Sałatkowy- wigilijnie i świątecznie

1 komentarz: