wtorek, 10 kwietnia 2012

Jajka z łososiem w galarecie

Pozostając jeszcze w świątecznych klimatach, dziś dodaję do akcji Mirabelki ostatnie moje wielkanocne danie w tym roku.


Zawiera w sobie wszystkie moje ulubione smaki...
- jajka ugotowane na twardo
- plastry wędzonego łososia
- majonez
- cytryna
- natka pietruszki
- wywar warzywny
- żelatyna na galaretkę
- można dodać jeszcze kapary i małe pomidorki


Jajka obrać, przekroić wzdłuż i na wszystkie połówki nałożyć po pół łyżeczki majonezu. Każdą owinąć plastrem łososia, ułożyć na półmisku zawinięciem do dołu, przybrać kaparami, cząstkami pomidora, plasterkami cytryny. Wywar z warzyw doprawić wybranymi przyprawami - ja dość mocno solę wywary do galaretki. Zagotować i do gorącego dodać żelatynę, bardzo dokładnie wymieszać. Ostudzić i gęstniejącą galaretką polać jajka, wstawić do lodówki na kilka godzin. Podawać z sosem chrzanowym.


Źródło przepisu: "Przepisy czytelników. Potrawy na Wielkanoc" Warszawa 1998 

1 komentarz: