sobota, 21 kwietnia 2012

Klopsiki w sosie pomidorowym

 
Na naszych blogach ostatnio jest szczególnie klopsikowo i pulpecikowo, a to za sprawą akcji, którą zaproponowała Maggie. Przy takich okazjach powraca odwieczne pytanie: czym się różnią klopsiki od pulpecików?
Nie będę teraz dokonywać szczegółowej analizy tematu - dla mnie pulpeciki są gotowane w wodzie lub w sosie, a klopsiki najpierw obsmażone, a później również gotowane. Wolę się bardziej skupić na zadaniu w kolejnej edycji naszego wspólnego gotowania - wariacje na temat klopsików.
Już nie pamiętam, kiedy po raz ostatni robiłam klopsiki w sosie pomidorowym. Było to tak dawno, że nawet nie pamiętam według jakiego przepisu robiłam ten sos. Tak więc z czystym sumieniem stworzyłam kolejną wersję sosu do klopsików "podstawowych". Nazywam je podstawowymi, ponieważ tak zawsze przygotowuję masę mięsną - to mięso mielone, z dodatkiem surowego jajka, podsmażonej cebulki oraz  bułki tartej.
Nie zapominajmy również o przyprawach, które są różne - w zależności od  rodzaju sosu.

Klopsiki w sosie pomidorowym
 Składniki:
- 50 dkg mielonego mięsa wieprzowego
- 1 cebulka pokrojona w kostkę i podsmażona na oleju
- kilka łyżek bułki tartej
- posiekana natka pietruszki (może być suszona)
- 1 surowe jajko
- olej
- sól, pieprz czarny mielony, papryka ostra


Sos:
- gotowana włoszczyzna z wywaru (marchewka, pietruszka, kawałek selera, por)
- pomidory z puszki
- koncentrat pomidorowy (mały dodatek)
- wywar warzywny
- sól, pieprz ziołowy, suszona bazylia
- mąka pszenna
- olej pozostały z podsmażenia klopsików
- kilka łyżek wody


W garnku zagotować wodę z dowolnymi przyprawami.
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki masy mięsnej, formować nieduże kulki i krótko obsmażyć na rozgrzanym oleju.


Przełożyć do garnka z wodą i gotować na małym ogniu ok. 20 minut.

Rozdrobnione warzywa i pomidory zalać gorącym wywarem, doprawić solą i pieprzem - zagotować, dodać bazylię..
Zmiksować na dowolną konsystencję - ja lubię pozostawić kawałki warzyw w sosie.
Na oleju pozostałym od smażenia zrobić z mąki i wody zasmażkę, rozprowadzić gorącym wywarem, dodać do sosu i ponownie zagotować. Ja raczej nie stosuję zasmażki zbyt często, ale od czasu do czasu czuję się rozgrzeszona...
Klopsiki tym razem zjedliśmy z gotowanymi ziemniakami i kiszonymi ogórkami.

Wariacje na temat klopsików zapowiedzieli: Maggie, Magda , Mops w kuchni, Panna Malwinna oraz Michał

Klopsiki i pulpety

4 komentarze:

  1. Takie na pewno zrobię następnym razem, uwielbiam takie klopsy w sosie pomidorowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi sie ten sos - dobry sposob na przemycenie warzyw :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię klopsy w sosie pomidorowym, są pyszne:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupełnie jak u mojej mamy. Pycha!

    OdpowiedzUsuń