środa, 4 kwietnia 2012

Orzeźwiające uzupełnienie wielkanocnego obiadu

Surówki są nieodłączną częścią moich świątecznych obiadów w okresie Wielkanocy i najczęściej robię je z naszych polskich warzyw i owoców, przechowywanych od jesiennych zbiorów. To jeszcze jeden element tradycyjnej kuchni polskiej na moim świątecznym stole, czyli korzystanie z zapasów tak jak to było kiedyś.
Taka surówka jest pysznym elementem smakowym w czasie świątecznego obżarstwa, któremu się wtedy z ochotą oddajemy. Jej dodatkowy atut to łatwość i szybkość wykonania, szczególnie gdy zamiast ręcznej tarki do warzyw mamy do dyspozycji elektryczną.
Surówka z selera i jabłek.


- surowy seler bulwiasty
- 2 średnie jabłka
- sok z cytryny
- sól, cukier (maks. 1 łyżeczka)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki majonezu

Dokładnie umyć seler i jabłka, obrać ze skóry, utrzeć na tarce o drobnych lub grubych oczkach.
Skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały - posolić.
Połączyć jogurt z majonezem i cukrem, połączyć z sałatką, wymieszać.

3 komentarze:

  1. I to już od tego momentu gości na moim stole :) Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  2. A zamiast jogurtu może być śmietana nie ?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Może być śmietana, ale ja wolę jogurt. Bardziej mi pasuje do tej surówki. :)

    OdpowiedzUsuń