poniedziałek, 20 maja 2013

Majowa kanapka z łososiem

Chociaż wędzony łosoś nie jest szczególnie charakterystyczny dla potraw wiosennych i pojawia się przez cały rok, to jednak w tej majowej kanapce nie wnosi elementu jesieni lub zimy. Kolejna kanapka na majowe śniadanie zawiera moje ulubione smaki. Na czele oczywiście jajko, a do towarzystwa wędzona ryba, zielone dodatki, chrzan na chrupiącej kromce. Nie jest to odkrywcza kanapka, ale akurat w tym zestawie składników pierwszy raz u mnie.
Inspiracja  z tego bloga.



Składniki na jedną kanapkę:
- 2 kromki chleba pszennego
- chrzan i majonez
- łosoś wędzony
- jajko ugotowane na twardo
- listki rukoli
- kiełki rzodkiewki
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

Kromki chleba opiec w tosterze, cienko posmarować majonezem, a następnie chrzanem. Ułożyć w dowolny sposób rukolę, paski łososia i plasterki jajka. Posypać solą i pieprzem, dodać kiełki.



Propozycja do "Śniadania w maju"

2 komentarze:

  1. Bardzo apetyczne kanapki - chętnie bym schrupała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja w ogóle uwielbiam przeróżne kanapki, nigdy mi się nie znudzą, bo dają tyle możliwości :)

    OdpowiedzUsuń