niedziela, 23 czerwca 2013

Wątróbki z grilla z kolorową sałatką

Wątróbki wszelkiego rodzaju mają to do siebie, że nie wyglądają zbyt pięknie na talerzu, więc zawsze lepiej je tam umieścić w kolorowym towarzystwie.
Na upalne dni, jeśli mamy jeszcze apetyt na mięso, bardzo dobrze się sprawdzają dania z grilla.

Grillowane wątróbki z indyka

Składniki:
- wątróbki z indyka
- cebula
- masło, olej
- sól, pieprz, papryka

Cebulę pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle na złoty kolor.
Wątróbki  natrzeć pieprzem, papryką i olejem - smażyć na patelni grillowej po kilka minut z obu stron, na końcu posolić. 
Sałatka z miodowym winegretem

Składniki:
- mix sałat
- rzodkiewki
- zielony ogórek
- seler naciowy

Wszystkie warzywa umyć i osuszyć.
Rzodkiewki pokroić na połówki, selera na cienkie paseczki (można usunąć włókniste paski), ogórka obrać ze skórki, pokroić na ćwierćplasterki.
W misce wymieszać delikatnie z sałatami, polać sosem.

Miodowy sos winegret według tego przepisu:
- 1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego)
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
1/2 ząbka czosnku
- szczypta soli morskiej
- świeżo zmielony czarny pieprz

Czosnek bardzo drobno posiekać, rozetrzeć nożem , posypać solą i przełożyć do miseczki.
Dodać miód i razem rozetrzeć.
Wlać sok z cytryny, dodać sól i pieprz do smaku.
Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki.

 Nakarm Cukrzyka latem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz