poniedziałek, 29 lipca 2013

Koktajl z czarnych porzeczek

Nie wiem na ile maślanka mieści się na liście "dopuszczonych w cukrzycy", już się gubię w tej samotnej walce z zaleceniami. Ponieważ jednak stosuję amatorskie próby diety, bez opieki fachowców, zjadam i piję różności może nie do końca dozwolone. Nie postawiłam sobie za cel katowanie się jakąś bezwzględną dietą, która niechybnie doprowadziłaby mnie do rozstroju nerwowego. Na razie próbuję zrzucić nadmiar kilogramów i nadmiar pomiarów.

Ze wszystkich kolorów porzeczek nie lubię czarnych w surowej postaci. Nie odpowiada mi zapach, ani zbyt twarda skórka. Natomiast troszkę przetworzone smakują mi.
Czarna porzeczka jest najbardziej wartościowa, więc staram się jakoś ją przyswajać - tym bardziej, że dojrzewa na krzaczkach w ogrodzie i żal ją tam pozostawić na zmarnowanie.

Koktajl porzeczkowy



Składniki:
- maślanka, mocno schłodzona
- czarne porzeczki
- cukier trzcinowy do dosłodzenia


Umyte, obrane i osuszone porzeczki zmiksować dokładnie z maślanką i dodatkiem cukru.
Przetrzeć przez gęste sito - można jeszcze trochę schłodzić.

Dla ochłodyNakarm Cukrzyka latem
 

1 komentarz:

  1. Pozdrawiam serdecznie i gratuluję smacznego bloga!

    Chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na listę TOP BLOGI, gdzie dołączyło już ponad 1400 blogerów z Polski! Nasze strony są już dostępne w 37 krajach i jesteśmy drugą co do wielkości wyszukiwarką przepisów kulinarnych na świecie!

    Byłoby mi bardzo miło, jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas i tym samym trafiły do jeszcze większego grona odbiorców :)
    Aby znaleźć się na liście Top Blogi wystarczy tylko zarejestrować swój blog tutaj: http://www.znajdzprzepisy.pl/dodaj-blog

    Przepraszam, że tutaj piszę, ale nie znalazłam danych kont. na blogu :)
    Życzę miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń