czwartek, 15 sierpnia 2013

Kurczak pieczony z papryką i ziemniakami

To kolejny przepis wykorzystany z bloga Kwestia smaku, gdzie figuruje pod nazwą "Perfekcyjnie upieczony kurczak" - tu szczegółowy opis.

Wykorzystałam przepis bez większych zmian, ale na przyszłość wprowadziłabym dwie:
- dłuższy czas pieczenia papryki, czyli wcześniejsze włożenie do brytfanny
- o wiele więcej ziemniaków. Dla mojej gromadki, która dosiadła się do kurczaka taka ilość ziemniaków to nic.

A z kwestii technicznych - nigdy więcej przewracania kurczaka na boki w trakcie pieczenia! w ogóle  żadnego przewracania!... Miałam dużego kurczaka (2,5 kg) i operacja z przewracaniem gorącego ptaka, z kilkakrotnym wyciąganiem ciężkiej jak cholera brytfanny z buchającego żarem piekarnika udała się tylko dzięki temu, że miałam córkę do pomocy. Sama się nie podejmuję.


Składniki:
- kurczak o wadze 2,5 kg
- kilka czerwonych papryk (oczyszczonych, podzielonych na ćwiartki)
- ziemniaki (oskrobane, ugotowane w osolonej wqodzie)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki oliwy z oliwek

nadzienie:
- 1 cytryna
- 1 cebula
- gałązki natki pietruszki i tymianku

do natarcia:
- 1 łyżeczka suszonego estragonu
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- roztopione masło
- sól, pieprz

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni. Na dno brytfanny położyć metalową kratkę lub pokrojone marchewki.
Kurczaka wysmarować solą i pieprzem, estragonem i papryką. Do środka włożyć ćwiartki cytryny (z ponacinaną skórką), cebulę, gałązki ziół. Nogi kurczaka związać sznurkiem, całość polać i wysmarować roztopionym masłem.
Piec kurczaka 1,5 godziny. Po tym czasie włożyć papryki, a na pół godziny przed całkowitym końcem pieczenia  dodać ziemniaki - papryki i ziemniaki wcześniej wymieszać z oliwą i doprawić solą, pieprzem, suszonym oregano.

 Warzywa psiankowate 2013

2 komentarze:

  1. Uwielbiam pieczonego kurczaka, ten musi być wspaniały. No i od razu ma się cały obiad zrobiony za jednym zamachem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście cały obiad w jednym naczyniu, ale pracy wcale nie jest dużo mniej. W końcu warzywa też trzeba poddać obróbce :)

      Usuń