środa, 7 sierpnia 2013

Pomidorowy przekładaniec z ricottą i anchois



Składniki:
- 2 duże pomidory
- kilka łyżek sera ricotta 
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- filety anchois
- świeży koperek (posiekany)
- pieprz

W miseczce wymieszać ser z oliwą, sokiem z cytryny i posiekanym koperkiem.
Odsączyć filety.
Umyte i osuszone pomidory pokroić na 3 części - dwa grube plastry i czapeczkę.
Dolny plaster pomidora obłożyć filetami, doprawić pieprzem do smaku.
Położyć na nim drugi plaster i posmarować masą serową.
Przykryć czapeczką i trochę schłodzić w lodówce.

Robiłam te pomidory pierwszy raz, zgodnie z przepisem, więc pozostawiłam ze skórką (chociaż z góry wiedziałam, że dla mnie jest zbędna). W przyszłości będę je obierać ze skórki (po sparzeniu wrzącą wodą).
Od czasu problemów z trzustką nie jem pomidorów ze skórką, a w przypadku tak dużych i twardych pomidorów nie ma problemu z odpowiednim pokrojeniem. Inna sprawa z pomidorami, które przeznaczamy do faszerowania - te muszą pozostać ze skórką.

Źródło: P.Chavanne "Dieta w walce z cukrzycą"

Nakarm Cukrzyka latemZ książką w kuchni zaproszenie



4 komentarze:

  1. Fajny nadziany pomidorek !
    Twój blog nominowałam do LIEBSTER AWARD 2013 .
    Szczegóły znajdziesz tu : http://myszkagotuje.blogspot.com/2013/08/liebster-blog.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O nie... to nie jest nadziany pomidorek :)
      Do nadziania trzeba taki okaz najpierw wydrążyć, żeby zrobić miejsce.
      Dziękuję za nominację, ale wolę zachować dotychczasowy margines prywatności.
      Pozdrawiam

      Usuń
  2. Bardzo często robię pomidory przekładane ricottą, ale dodaję czosnek, a nie anchois. Podejrzewam, że Twój składnik całkowicie zmienia smak :)

    OdpowiedzUsuń