niedziela, 20 października 2013

Gulasz warzywny (jedna z wielu możliwości)

Gulasz bez mięsa? wielu panów się oburza na takie cuś (w tym mój M., który energicznie zaprotestował w temacie). Rzeczywiście, pierwsze skojarzenia gulaszowe to mieszanki mięsne. 
Jak w takim razie nazwać potrawę wyglądającą jak gulasz, ale bez mięsa? Może "warzywna mieszanka"?
To, co prezentuję poniżej to prawie Ratatouille  - tylko bakłażana w tym brakuje. Jednak do bakłażanów mam bardzo ostrożne podejście, po pierwszych próbach smakowych, więc nie przewiduję w najbliższej przyszłości.
Taki gulasz może mieć różny skład, zależy co akurat mamy do dyspozycji.


W skład wchodzą:
- cukinia (obrana ze skórki i pestek)
- czerwona papryka
- cebula
- pomidory (sparzone, obrane ze skórki)
- kilka ząbków czosnku
- oliwa
- świeży lub suszony tymianek
- sól, pieprz ziołowy

Czosnek i cebula pokrojone w drobną kostkę, cukinia i pomidory w grubą kostkę, papryka w paski.
Na rozgrzanej oliwie przesmażam cebulę, dodaję czosnek - na krótko. 
Dodaję paprykę i cukinię - smażę kilka minut . 
Na końcu do rondla dodaję pomidory i przyprawy - duszę na małym ogniu ok. 25-30 minut. Czas zależy od tego, jaką twardość warzyw lubimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz