piątek, 29 listopada 2013

Omlet z pomidorem

Rzadko smażę omlety, bo nie lubię całej czynności przewracania na drugą stronę (z tego powodu mój M. jest u nas specjalistą od naleśników). A przy smażeniu tylko na jednej stronie zawsze mam obawy, czy wierzch jest wystarczająco jadalny.


Składniki (na 1 porcję):
- 1 jajko
- kilka plasterków pomidora
- sól
- szczypiorek
- trochę masła do smażenia
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w półplasterki.
Oddzielić białko od żółtka, białko ubić na sztywną pianę, wlać żółtko i chwilę ubijać. 
Dodać pomidora, posolić, lekko wymieszać.
Rozgrzać patelnię, włożyć na nią masło, poruszać patelnią (rozprowadzić masło na całości) - wlać masę jajeczną.
Smażyć 1-2 min. z każdej strony.
Na talerzu posypać szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz