niedziela, 20 kwietnia 2014

Twarożkowa babka

Wielkanocna twarożkowa babka to nic innego jak jedna z wersji sernika na zimno, przygotowana w babkowej foremce.
Do zrobienia bardzo szybko, nawet gdy mamy już dosyć wszelkich świątecznych wypieków.
Potrzebuje tylko czasu na odpowiednie stężenie w lodówce.

Przepis pochodzi z malutkiego dodatku do gazety "Przyjaciółka" w 2005 roku - "Słodka Wielkanoc".


- 3 opakowania waniliowego serka homogenizowanego (ok. 40 dkg)
- 400 ml gęstego jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 3 łyżki żelatyny
- rodzynki, smażona skórka pomarańczowa

Żelatynę rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody, ostudzić.
Cukier wymieszać z jogurtem, dodać serek.
Do masy serowej wlać wystudzoną żelatynę - nie trzeba używać miksera, wystarczy łyżka do wymieszania.
Na końcu dodać sparzone rodzynki i posiekaną skórkę pomarańczową.
Wyjęcie z foremki ułatwia wstawienie jej na moment do miski z gorącą wodą. Później przykryć talerzem, odwrócić i babka sama wyjdzie.



Przepis dodaję do akcji Mirabelki Wielkanocne smaki


2 komentarze: