sobota, 10 maja 2014

Na obiad - łosoś z dodatkami

Wersja własna
Mój M. był zachwycony, chociaż on nie diabetyk, a musi jeść dużo potraw przymusowo.



Składniki:
- dwa dzwonka łososia norweskiego
- gałązki koperku
- sok z cytryny
- sól, biały pieprz (na koniec gotowania)
- penne rigate (makaron razowy z omega3)
Sos:
- liście świeżego szpinaku (3 duże garście)
 - 2 ząbki czosnku
- gruby plaster sera typu feta
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- oliwa do podsmażenia
- odrobina curry i chili w proszku

Umytą i osuszoną rybę (podobno należy wyciągnąć pęsetką ości, ale mnie się to nigdy nie udaje) -  skropić sokiem z cytryny, położyć na niej gałązki koperku (lekko przycisnąć), pozostawić na 10 minut w lodówce. Następnie ugotować na parze - ok.20 minut, na samym końcu przyprawić solą i pieprzem.


Czosnek i szpinak drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie krótko przesmażyć czosnek, dodać szpinak i dusić pod przykryciem, aż będzie miękki (czyli nieapetycznie sflaczały). Dodać pokruszoną fetę oraz przyprawy (raczej bez soli), dokładnie wymieszać i chwilę gotować.  Dodać jogurt - zagotować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz