niedziela, 11 stycznia 2015

Twarożek pikantny



Kolejna wersja mojego prawie codziennego składnika śniadania. Jem takie twarożki od lat - na bazie białego sera z różnymi dodatkami, a teraz na szczęście znajduję je jako dozwolone w moim obecnym żywieniu (się). Jedyną zmianą jest zastąpienie śmietany jogurtem naturalnym. Co prawda w książkach zalecane jest mleko, ale ja muszę ograniczyć zwykłe mleko z innych powodów.
Dokładne ilości składników nie są tu konieczne, bo każdy zestaw jest taki, jaki nam najbardziej smakuje.



Składniki:
- chudy ser twarogowy
- jogurt naturalny
- ogórek kiszony
- ząbek czosnku (obrany, umyty, roztarty z solą)
- czerwona papryka
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku, zielona czubrica

Ser rozgniatam dobrze widelcem (robię to na płaskim talerzu, tak jest mi najwygodniej) i mieszam z jogurtem.
Dodaję pokrojone bardzo drobno warzywa i czosnek.
Doprawiam do smaku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz