piątek, 13 lutego 2015

Śledź w śmietanie z jabłkiem i chrzanem

Ciągle wypróbowuję nowe przepisy śledziowe. Co prawda określenie "nowe" nie do końca jest zgodne z prawdą, bo są to stare znane przepisy z wymiennymi składnikami. Czyli coś dodaję do swojego sposobu, czasami coś pomijam.
Tak jest w tym przypadku - pomijam cebulę, dodaję chrzan. Wykorzystałam propozycję składników z tego bloga
Po raz kolejny mam wątpliwości związane z książkami dla diety cukrzycowej powstałymi kilka, kilkanaście lat temu (chociaż akurat mam najnowsze wydanie i to Wydawnictwa Lekarskiego PZWL - wydawałoby się najlepsza rekomendacja). Aż się roi tam od składników, które w innych miejscach zostały odrzucone, uznane za niewskazane dla diabetyków. Przykład pierwszy z brzegu - śmietana. I jak tu zwykły pacjent ma wierzyć w słowo pisane?

Dlatego nie podchodzę tak restrykcyjnie do każdego zakazu i nakazu, bo to by źle wpływało na moje nerwy.
A stres żywieniowy też szkodzi.


Składniki:
- oczyszczone i wymoczone śledzie
- 1 jabłko utarte na drobnych na drobnych oczkach tarki
- 1 łyżka chrzanu
- 1 łyżeczka cukru pudru lub innego środka słodzącego w proszku
- śmietana 12% plus jogurt naturalny
- sól, pieprz

Nie podaję dokładnych proporcji, bo bardzo nie lubię wszystkiego dokładnie ważyć i mierzyć.
Po prostu kilka śledzi w śmietanie z dodatkami.
Oczywiście jak zawsze wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz