wtorek, 4 lipca 2017

Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru  - smak dzieciństwa...
Chyba większość z nas ma wśród kulinarnych wspomnień to właśnie z chłodnym, orzeźwiającym napojem w roli głównej. A jeszcze tym bardziej pysznym, gdy rabarbar wyrósł w naszym własnym ogrodzie.

I ja mam takie wspomnienia... ale z naszego ogrodu rabarbar zniknął już dawno, a ja sama nigdy tego kompotu nie gotowałam. Już najwyższy czas to nadrobić.



* 40 dkg rabarbaru
* 8 dkg cukru trzcinowego
* sok z cytryny
* 3 szklanki wody

Rabarbar umyć (wcześniej odciąć liście), nie obierając pokroić w kostkę.
Zagotować wodę z cukrem, do gorącego syropu wrzucić pokrojony rabarbar.
Zagotować, dodać sok z cytryny, odstawić i ochłodzić - przecedzić po całkowitym ostygnięciu.
Kto woli mniej esencjonalny napój może dodać więcej wody i soku z cytryny, a mniej cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz