piątek, 28 lipca 2017

Placki z cukinią (i nie tylko)

Mogą być także z dynią, z chudą wędliną drobiową, z chudym gotowanym mięsem, albo na słodko, czyli bez przypraw, posypane wybranym środkiem słodzącym.


* plaster obranej cukinii (ok. 100g)
*4 płaskie łyżki mąki pełnoziarnistej 
* 1 jajko
* olej do smażenia
* przyprawy - sól, pieprz ziołowy lub słodka papryka, ewent. starta gałka muszkatołowa

Cukinię zetrzeć na drobnej tarce, jajko sparzyć wrzątkiem.
Do startej cukinii dodać pozostałe składniki i przyprawy, dokładnie wymieszać łyżką.
Placki smażyć na rumiano po obydwu stronach na niewielkiej ilości tłuszczu (najlepiej na patelni teflonowej) .

na podstawie przepisu z tej książki, z moimi zmianami


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz