wtorek, 16 stycznia 2018

Śledzie po sułtańsku

źródło przepisu

*  4 filety śledziowe
*  3 łyżki octu 10%
*  80 g rodzynek
*  2 cebule
*  8 łyżek oleju roślinnego
*  1 liść laurowy
*  2 ziarenka ziela angielskiego
*  świeżo zmielony czarny pieprz
*  300 ml przecieru pomidorowego
*  3 łyżki pikantnego ketchupu
* sól

Śledzie moczyć w zimnej wodzie ok. 30 minut (zmienić wodę 2-3 razy)
Osuszyć i pokroić na ok. 2 cm kawałki.
Włożyć do miski zalać octem i wymieszać. 
Odstawić na ok. 30 minut, co jakiś czas zamieszać.
Rodzynki zalać wrzącą wodą,odstawić na ok. 30 minut - odsączyć na sitku. 
Cebule obrać i pokroić w piórka lub półplasterki.
Rozgrzać olej na patelni, włożyć cebulę i mieszając zeszklić (ok. 10 minut). 
W tym czasie dodać do niej liść laurowy i ziele angielskie. 
Na koniec doprawić świeżo zmielonym pieprzem oraz odrobiną soli.
Dodać przecier pomidorowy oraz ketchup i gotować przez ok. 2 minuty, dodać odcedzone rodzynki i gotować jeszcze przez 1 minutę.
Ostudzić.
Układać śledzie w słoiku lub salaterce przekładając je sosem. 
Wstawić do lodówki i przechowywać do 7 dni.

2 komentarze: